Jak powinny być wyposażone hale udojowe?

Hale udojowe to miejsca, w których doi się krowy. Musi być ono odpowiednio wyposażone, aby zwierzęta miały komfortowe warunki, ale również, żeby pracownikom się wygodnie i bezpiecznie pracowało. Aby hale były wydajna muszą posiadać odpowiednie urządzenia i nie są to tylko dojarki. Rozwój gospodarstwa mleczarskiego związany jest najczęściej ze zwiększeniem stada. Wymusza to zmianę systemu dojenia. W związku z tym jak powinna być wyposażona hala udojowa?

Hale udojowe

Hale udojowe to miejsca, które muszą być wyposażone w odpowiedni sprzęt. Będzie on ułatwiał pracę i sprawiał, że udój mleka będzie przebiegał sprawniej. Przede wszystkim ważne są dojarki do mleka. Mogą one być zainstalowane na stałe lub mogą być przenośne Stałe są ze sobą połączone i mleko zbiera się w jednym zbiorniku. Zależnie od typu hali wybieramy odpowiedni typ dojarki. Hale mogą mieć typ ustawienia bok w bok, rybia ość, tandem, karuzela. Jak zbieramy mleko powinniśmy mieć również schładzalniki. Dzięki nim mleko zachowuje dłużej świeżość. Są one w klimatyzowanych pomieszczeniach, a wykonane są ze stali nierdzewnej. W hali znaleźć możemy również wozy paszowe, które pomagają w dokarmianiu krów.

Rodzaje dojarni

Najpopularniejszym rodzajem jest typ rybia ość. Krowy są ustawione tyłem do dojarza pod określonym kątem, właśnie w taki sposób jak wygląda rybia ość. Ułatwia to dostęp do wymion. Krowy wchodzą i zostają tak długo, aż ostatnia krowa nie skończy oddawać mleka. W tym systemie należy zwracać uwagę na dobór krów pod względem podobnej szybkości oddawania mleka. Kolejnym ustawieniem krów to bok w bok. Ten sposób jest przeznaczony dla średnich i mniejszych stad. Krowy są ustawione blisko siebie, więc dojarz nie musi daleko się przemieszczać. Aparaty udojowe zakłada się pomiędzy nogami krów od tyłu.