Konstrukcja dla kurników – jak wybrać najlepszą?

Chów kur i kurczaków staje się bardzo popularną działalnością, gdyż drób wciąż jest jednym z ulubionych rodzajów mięsa Polaków. Doceniamy również jajka prosto od kur, więc jeśli mamy okazję i miejsce chętnie zakładamy przydomowe kurniki. Chcąc profesjonalnie podejść do tematu hodowli drobiu, warto zastanowić się na konstrukcją profesjonalnego kurnika. Od czego należy zacząć?

Kurnik to ważne miejsce w każdym gospodarstwie. Czy to w przypadku hodowli zwierząt na mięso, czy dla jajek, czy trzymania zwierząt dla własnej korzyści, należy zapewnić im odpowiednie warunki do życia. Budynki inwentarskie, dzięki rozwojowi przemysłu i technologii, mogą dziś przypominać bardzo skomplikowane budowle. Jednak stosując się do wskazówek i rad profesjonalistów doświadczonych w budowie tego rodzaju budynków, możemy mieć pewność, że zwierzęta będą miały godne i bezpieczne warunki do życia.

Podstawowe informacje na temat kurników

Przydomowy kurnik zazwyczaj składa się z drewnianych elementów i siatki tworzących bezpieczne miejsce dla zwierząt do spania, przebywania w ciągu dnia i posilania się. Jednak w przypadku bardziej zaawansowanych i licznych hodowli, nie jest to zbyt praktyczne rozwiązanie. Wtedy lepszą opcją będzie odrębny budynek, ale najpierw należy znaleźć dla niego odpowiednie miejsce, jeśli chodzi o zagospodarowanie gruntu i odległość od innych zabudowań. A o czym należy pamiętać, jeśli chodzi o samo pomieszczenie? Rozwiązaniem może być konstrukcja stalowa lub murowany kurnik, który dodatkowo można zautomatyzować. Przede wszystkim należy pamiętać, że w środku powinna panować odpowiednia temperatura oraz wilgotność. Ma to wpływ na warunki bytowe, chów zwierząt i ich zdrowie, gdyż niektóre gatunki są wrażliwe na zmienne warunki. Zbyt niska temperatura oraz brak wentylacji mogą przyczynić się do rozwoju bakterii i wirusów. Związane jest to więc z odpowiednią izolacją ścian, okien i drzwi budynku. Pomieszczenie powinno mieć również odpowiednią wielkość, gdyż mimo tego, że kury nie są specjalnie wymagające, zbyt duży tłok może przyczyniać się do rozwoju chorób lub nerwowości zwierząt, co negatywnie przekłada się na nośność kur. Zakłada się, że na 1 metr kwadratowy powinna przypadać jedna lub dwie kury, w zależności od ich gatunku a co za tym idzie i rozmiaru. Należy też zadbać o oświetlenie miejsca, ściółkę, grzędy, karmidła i poidła, a także wydzielenie i zagospodarowanie samego miejsca do karmienia.

Jaki rodzaj konstrukcji wybrać?

Na to, jaka konstrukcja sprawdzi się najlepiej w naszym przypadku, wpływ ma również sam cel hodowania kur. Jeśli trzymamy je wyłącznie na jajka, wymagają one innego pomieszczenia, jeśli hodujemy je na mięso lub kurczęta do sprzedaży również. W kurnikach trzyma się zazwyczaj stada z przeznaczeniem na reprodukcję oraz na produkcję jajek. Można go uzupełnić o budynki „wychowalnie” czy „odchowalnie”, magazyny paszy, pomieszczenia socjalne i biurowe. Należy zwrócić uwagę na wielkość okien i drzwi budynku, aby mogły do niego wjechać maszyny i urządzenia potrzebne do wymiany ściółki, dezynfekcji kurnika czy jego mycia. Najpopularniejszy jest system podłogowy, czyli trzymanie kur na podłodze na odpowiedniej ściółce, czasami jest jeszcze rusztowy czy mieszany. Umożliwia to kurom życie w jak najbliższych naturalnym warunkach: mogą budować gniazda, swobodnie się przemieszczać, korzystać z basenów z piaskiem i grzęd. Innym rozwiązaniem jest stosowanie klatek, które są popularne przy hodowli niosek, i związane z dużą automatyzacją ferm. Bardziej nowoczesną opcją może być budowa woliery, która też korzysta z klatek, ale kury mogą z nich swobodnie wychodzić.